viernes, 6 de octubre de 2017

El topònim Moncada en la web del "Corpus Informatitzat del Català Antic"

Si acodim a la web que conté el “Corpus Informatitzat del Català Antic” (CICA), la qual recull texts històrics en català, valencià i balear, podem consultar les aparicions documentades del topònim i antropònim Moncada i les seues variants escrites abans del sigle XIX.

Estes variants són les següents: Moncada, Montcada, Muncada, Muntcada, Monchada, Montchada, Munchada i Muntchada. Variants que com podem vore canvien en funció dels següents tres paràmetres:

  1. El tancament o no de la -o- àtona en -u-; característica que és general en el català de Barcelona i de Girona i en el balear, i que en alguns casos reduïts també està present en el valencià en funció de quines paraules (Josep > Jusep, montó > muntó, etc.).
  2. La presència o no de la -t-; enmig de dos sons consonants, raó per la qual no es pronuncia realment.
  3. L'escritura del sò velar oclusiu sort com -c- o com -ch-; característica existent en el valencià clàssic i present encara hui a final de paraula en topònims (i llinages) com Alberich i Albuixech, o en llinages com Doménech, Bosch, Lluch, etc.

Si fem una chicoteta valoració de la presència o no de la -t- en el topònim i antropònim Moncada, en funció del número de resultats que obtenim fent una busca en el CICA de cada una de les variants mencionades, observem immediatament com les variants sense -t- són les predominants en el català, valencià i balear, sent absolutament predominants en el valencià (identificat este com "OC:V" en la web del CICA).

En les taules següents se resumix el número d'aparicions de les variants en -t- i sense ella:

Variants en -t-
Variant Català+valencià+balear Valencià
Montcada 30 1
Muntcada 128 0
Montchada 1 0
Muntchada 2 0
Totals 161 1

Variants sense -t-
Variant Català+valencià+balear Valencià
Moncada 169 39
Muncada 213 17
Monchada 16 8
Munchada 8 0
Totals 406 64

El resultat, com se pot apreciar, és que el topònim i antropònim Moncada per al conjunt del català, el valencià i el balear, apareix 406 vegades sense la -t-, per contra de 161 vegades en ella (açò és 2 vegades i mija més sense la -t-); i que en particular en el valencià les variants sense -t- són totalment predominants, apareixent 64 vegades sense la -t- per contra de només 1 vegada en ella.

En percentages, el resultat és que per al conjunt del català, el valencià i el balear, les variants sense -t- apareixen en un 72% dels casos, per contra de l'atre 28% en -t-; i que en el cas del valencià les variants sense -t- apareixen en un 98% dels casos, per contra de l'atre 2% en -t-.

Hem de recordar que es tracta de resultats que fan referència a Moncada com a topònim pero també com a antropònim (açò és, com a llinage o "cognom"), si be, un cas i l'atre mantenen relació per tractar-se d'un llinage d'orige toponímic. I ademés també s'inclouen conjuntament resultats tant del topònim català (hui en dia "Montcada i Rexac") com del valencià.

Si observem aïlladament el cas del topònim i de l'antropònim, lo que podem vore és que és més abundant la presència documentada del l'antropònim que del topònim, pel fet de ser Moncada un llinage aristocràtic important de la Corona d'Aragó, pero no s'observa una diferència que siga resenyable entre el topònim i l'antropònim en lo que respecta a la forma d'escritura predominant en un cas i l'atre.

Per últim, senyalar que entre les cites històriques que apareixen fent referència al topònim Moncada (exclusivament al topònim) sense la -t- i en valencià, en el CICA ne trobem un total de 24, les quals se relacionen a continuació:

Sigle XIII:

"e requeriren aquells entre Moncada e Nàquera on ells talaven leyna" (Clams i crims a la València medieval 1; pàg. 131; llínea 20; s. XIII)
"tan solament en Carpesa e en Moncada, e a Russaffa" (Pergamins, processos o cartes reials 1; doc. 6; llínea 32; s. XIII)
"E foren trobades a Moncada XLIII jovades e XIII fanecades e miga" (Pergamins, processos o cartes reials 1; doc. 6; llínea 25; s. XIII)
"e que fos sogejada Russaffa e Monchada e Carpesa" (Pergamins, processos o cartes reials 1; doc. 6; llínea 21; s. XIII)

Sigle XIV:

"a aver aygua de la céquia de Moncada, que tots los rolls" (Manual de Consells de la ciutat de València 1; pàg. 193; llínea 29; s. XIV)
"d' aygua ço és, de les céquies de Moncada" (Manual de Consells de la ciutat de València 1; pàg. 195; llínea 1; s. XIV)
"ne de la céquia de Moncada a ençà" (Manual de Consells de la ciutat de València 1; pàg. 132; llínea 19; s. XIV)
"puja tro a la céquia de Quart, e va tro a la céquia de Moncada, e continuan o seguén la dita céquia tro al terme de Maçamagrell" (Manual de Consells de la ciutat de València 1; pàg. 278; llínea 1; s. XIV)
"pasava per Boffilla com anava adonchs a missa a Moncada" (Clams i crims a la València medieval 2; pàg. 138; llínea 32; s. XIV)
"és ordenat que de les céquies de Muncada, de Tormos, de Quart e de Mislata" (Manual de Consells de la ciutat de València 1; pàg. 195; llínea 6; s. XIV)
"a pendre aygua de la céquia de Muncada, pusquen aver convinentea d'aygua" (Manual de Consells de la ciutat de València 1; pàg. 195; llínea 18; s. XIV)
"tots los rolls e files hixens de les céquies de Muncada, de Quart, de Tormos e de Miçlata" (Manual de Consells de la ciutat de València 1; pàg. 193; llínea 30; s. XIV)
"prena hom de la céquia de Muncada tres mulnars d' aygua" (Manual de Consells de la ciutat de València 1; pàg. 193; llínea 11; s. XIV)
"de la céquia de Quart, de Paterna, de Muncada d' Albalat ne de la concha de la Albufera a ençà" (Manual de Consells de la ciutat de València 1; pàg. 126; llínea 28; s. XIV)
"en lo riu de Godalaviar, per la qual les céquies sobiranes, ço és a saber, de Muncada, de Tormos, de Quart e de Miçlata" (Manual de Consells de la ciutat de València 1; pàg. 192; llínea 14; s. XIV)
"en Bernat Bosch, de Maçaroyos; en Pere Rosinyol, de Muncada; en Guillem Çaffont, d' Albalat" (Manual de Consells de la ciutat de València 1; pàg. 193; llínea 6; s. XIV)

Sigle XVI:

"Per la occasió de tenir la heretat de Moncada ý per estar tant prop de dit lloch" (Biografia [Català de Valeriola]; pàg. 149; llínea 22; s. XVI)
"També per rahó d' estar prop de Moncada lo lloch de Rocafort" (Biografia [Català de Valeriola]; pàg. 149; llínea 1; s. XVI)
"venint a les huyt hores de la nit de Moncada a València don Baltazar Lladró" (Dietari [P.J. Porcar]; fol. 547v; llínea 5; s. XVI)
"portaren los llauradors del lloch de Moncada xexanta càrregues de teules grans" (Dietari [P.J. Porcar]; fol. 209r; llínea 17; s. XVI)
"com tenen tots los habitadors de Muncada, Alphara ý tots los llochs de aquella partida." (Vida dels gloriosos sants Abdon y Senén, e Ponç; pàg. 124; llínea 14; s. XVI)
"lo virey, ab la cavalleria, vinguéssen a Muncada, per a entrar l' endemà." (El Libre de Antiquitats de la Seu de València 1; pàg. 75; llínea 9; s. XVI)
"E lo virey, sentint aquest avalot de Muncada, mudàs a Paterna, hon stava la artelleria ý gent de peu sua" (El Libre de Antiquitats de la Seu de València 1; pàg. 75; llínea 23; s. XVI)

Sigle XVII:

"havien mort en dos escopetades al rector de Moncada, fray Insa." (Dietari [P.J. Porcar]; fol. 480r; llínea 11; s. XVII)

Est estudi s'ha fet a data de 6 d'octubre de 2017. Qualsevol estudi posterior podria donar resultats diferents en funció d'actualisacions fetes al CICA.


0 comentarios:

Publicar un comentario