jueves, 24 de agosto de 2017

El topònim Moncada en un escrit notarial del sigle XIII

El llibre "Pergamins, processos i cartes reials. Documentació dispersa valenciana del segle XIII", de l'autor Enric Guinot, publicat per l'Universitat de Valéncia en l'any 2010, és una colecció de documents del sigle XIII escrits en valencià de l'época, de gran interés historiogràfic, sobre tot perque, com diu la sinòpsis del llibre: "aporta materials primerencs per a conèixer la història de la llengua".

La sinòpsis completa del llibre diu lo següent:

La gran majoria de la documentació valenciana del segle XIII, com a tot arreu, va ser escrita en la llengua de les elits: el llatí. Tanmateix, l'ús de les llengües romàniques va anar introduint-se en els escrits, sobretot en l'administració municipal, en bona mesura per iniciativa del mateix Jaume I. En aquesta obra es transcriuen 185 documents escrits al regne de València en català entre els anys 1265 i 1399 i conservats en diversos arxius, entre els quals destaquen l'Arxiu de la Corona d'Aragó de Barcelona i l'Arxiu Històric Nacional de Madrid. La majoria estan datats a la ciutat de València i destaquen també els redactats a les viles del nord, des de Castelló fins a Morella. Es tracta, doncs, d'una edició que no sols té un evident interès historiogràfic, sinó que aporta materials primerencs per a conèixer la història de la llengua a l'inici de la repoblació del nou regne.

Entre el documents recopilats pel llibre ne figura u, el document nº 6 inclòs en les pàgines 37 i 38, en el qual se nomena la població de Moncada. Interessant és el contingut del mateix, ya que es tracta d'un escrit notarial, datat en l'any 1271, en el qual és part interessada el rei Jaume I, a propòsit de l'intercanvi de propietats que feu este en l'orde del Temple, a través del qual Russafa passà a mans del monarca i Moncada a mans de l'orde religiosa. En dit document el topònim "Moncada" apareix escrit en tot moment sense -t-. El pergamí original se troba en l'Archiu Històric Nacional.

A continuació transcric el text del document tal qual figura en el llibre:

Coneguda cosa sia a tots homes que con demanda fos feyta al se[n]yor en Jacme per la gràcia de Déu rey d'Aragó, de Malorcha e de València, comte de Barçalona e d'Urgel e senyor de Monpesler, per frare A(rnau) de Castelnou, maestre del Temple en Aragó e en Catalunya, sobre·l feyt de Russaffa, que demanava lo dit maestre compliment de ço que li falia del escambi de Russaffa, hon lo senyor rey dix que li daria volenter ço que falís de dit escambi e que fos sogejada Russaffa e Monchada e Carpesa, hon los dits locs foren sogejats de volentat del senyor rey e del maestre del Temple, e foren trobades en Russaffa CCII jovades e XI fanecades e XXVII brases e miga de la corda menor e feren a la corda del fur CXCI jovada e XVII fanecades, e tot açò és en regadiu. E foren trobades a Moncada XLIII jovades e XIII fanecades e miga, e foren trobades a Carpesa XXXVIIII jovades a la corda menor e en regadiu amb la margal que y an treyt, e X jovades que foren d'en G(uillem) Escrivà, e totes aqestes jovades deuen tornar a la corda del fur. ítem, d'altra part XX jovades que·1 senyor rey donà al Temple ab lo donatiu de les cases de València, les cals él nos deu asignar en lo terme de València en locg covinent. E al sogejar d'aqesta terra fon en Ribaut de Murvedre tan solament en Carpesa e en Moncada, e a Russafra fo A(rnau) de Térmens, el fil d'en Castelar, en D(oming)o de Císcar, e en ço de Russafa fon en Bonfil ab aquests damont dits, e açò fon feyt en lo mes de juliol en ran de nostre Senyor MCCLXXI°.

En Google Books se pot trobar este llibre, permitint vore una vista prèvia del mateix en una selecció de pàgines entre les quals s'inclou el document mencionat.


0 comentarios:

Publicar un comentario