El Diccionari Català-Valencià-Balear (DCVB) (en internet podeu trobar l'edició electrònica), al respecte del topònim Moncada diu lo següent:
MONTCADA (escrit també Moncada i Muntcada).
|| 1. topon. a) Vila de 3.000 habitants situada en la comarca del Vallès Oriental, a la vora del riu Besòs. Forma municipi amb el poble de Reixac, i per això s'anomena Montcada i Reixac.—b) Poble de 4.000 habitants situat en l'Horta de València i que dóna nom a la més important de les séquies del Túria. Derrocam la torra de Muncada [sic], Jaume I, Cròn. 203.
|| 2. Llin. existent a Barc., Val., Onil, Mall., Men., Eiv. A Menorca i Mallorca es troba la variant Montcades o Moncadas.
FON.: muŋkáðə (or., men.); moŋká, muŋká (val.).
ETIM.: la forma que apareix llatinitzada en els documents medievals és Monscatanus. Aquesta forma induí el filòleg Balari a considerar que Montcada venia d'una forma llatina Mons scatanus (derivat de scatere, ‘brollar’), que hauria seguit aquest procés fonètic: Mons-cátanus > Monscádanus > Moncada (cf. Balari Oríg. 115-116). No és gens segura aquesta etimologia, i en realitat l'origen de Montcada roman obscur. Segons J. Coromines, l'element -cada de Montcada ve del nom llatí d'arbust catănus.
0 comentarios:
Publicar un comentario